WANNEER HERSENCELLEN OP DE LOOP GAAN

 

WANNEER HERSENCELLEN OP DE LOOP GAAN

De ziekte van Parkinson kent zijn oorsprong in de substantia nigra, een klein deeltje van de hersenstam. De zenuwcellen in dat gedeelte zorgen voor de aanmaak van dopamine, een stof die signalen van onze hersenen naar de spieren overbrengt. Een tekort aan dopamine zorgt voor motorische problemen, zoals mogelijk beven, ongewenste bewegingen, evenwichtsstoornissen…

Symptomen worden zichtbaar wanneer er ongeveer een 60 à 70 % van deze cellen is afgestorven. Het is echter nog veel meer dan dat. Buiten de lichamelijke gevolgen brengt de ziekte van Parkinson ook heel wat niet-motorische symptomen met zich mee. Zoals daar zijn: impulsief, druk of ontremd gedrag, een moeizamere informatieverwerking en concentratieverlies.

Het is hierbij belangrijk te weten dat niet alle symptomen bij iedereen voorkomen en dat de snelheid waarmee de ziekte vordert voor elke persoon anders is.

Wenst u meer te weten te komen over de ziekte, hebt u behoefte om in contact te komen met de plaatselijke zelfhulpgroep of hebt u behoefte om eens een gesprek aan te gaan?

1) VIP Vlaams Internet Parkinsonkrantje

2) Wenst u gegevens van een lotgenotencontactgroep uit uw eigen streek? Info vindt u door te klikken op volgende link https://www.parkinsonliga.be/regionale-werking

3) Samen met lotgenoten bewegen? Een bewegingsprogramma gebaseerd op bokssport wordt aangeboden door Parkiboks

4) Move for Parkinson helpt u graag verder op weg. Dit kan door een mailtje te sturen naar info@moveforparkinson.be